Miami látnivalói

Figyelem!
A képre kattintva további információkat találsz az adott látnivalóról. A lap alján a listanézetet pedig térképnézet váltja fel.

 

Art décó-negyed

Miami art décó negyedSouth Beach-en található a világ legnagyobb Art décó-negyede. Ez a huszonhárom utcából és 960 épületből álló blokk a város tán legizgalmasabb része, amit hívnak még Old Miami Beach-nek is. Egyszerre mutatja meg a város egy fontos korszakának építészetét, valamint bárjaival, szórakozó helyeivel az éjszakai élet egyik központja.

Ezek a húszas és negyvenes évek között épült Art décó-épületekre ma olyanok, mintha újak lennének. Nincs olyan régen, hogy felismerték a bennük rejlő értékét, és nekiálltak sorra felújítani őket. Mára színesebb és pedánsabb a környék mint valaha, nem véletlen, hogy ez a város egyik legkeresettebb turstagettója. Nem kell különösebb vonzalom az építészethez, hogy jól érezd itt magad. Minden épület egy külön műalkotás, de ha konkrét úti célt keresel, sétálj végig az Ocean Drive-on.

 

Bayside Marketplace

bayside marketplace

Ahogy a neve is utal rá, a Bayside Marketplace egy öbölparti váráslónegyed. Több mint 150 üzlete, kávézója és étterme miatt a turisták és a helyiek is előszeretettel látogatnak el ide, a vízpart és a Bayfront Park közé szorult vásártérbe.

Bayside Marketplace-t sajátos hangulata teszi vonzóvá. Vízpartján egymás mellett sorakoznak a dokkok és a hajók, sétánya tömve van teraszos vendéglátóegységekkel, míg azok mögött egymást érik a minden árkategóriát lefedő ruhaboltok. A terület szinte folyamatosan tele van emberrel. Mindegy, hogy melyik napszakban látogatsz ide, folyamatos itt a nyüzsgés.

 

Freedom Tower

Miami-Freedom-Tower-MuseumAz Egyesült Államok délkeleti államainak egyik első felhőkarcolója az 1925-ben épült Freedom Tower ma már elveszik a környék épületei között. A 78 méter magas torony eredetileg a Miami News székházának épült, majd röviddel azután, hogy a napilap elköltözött innen, a Fidel Castro épülő rezsimje elöl menekülő kubai bevándorlók regisztrálására és orvosi ellátására használták.

Több százezer kubai fordult meg itt a hatvanas években, amiért az eredetileg Miami News Towernek nevezett tornyot átkeresztelték Freedom Towernek, tisztelegve az itt szabadságot kereső menekültek előtt. Az épület máig az amerikai kubai közösség fontos központja, működik is itt egy múzeum a témában, ahol a Castro előtti Kubáról, a hatvanas évek menekültjeinek történeteiről és úgy általában az amerikai kubaiakról informálódhatsz.
  

Jungle Island

jungle island miami

A Watson Islanden található a város híres interaktív zoológiai parkja, a Jungle Island. Miami egyik legkorábbi turistalátványossága nyolcvan éve várja a dzsungelkörnyezetre vágyókat. A park sűrű növényzetében korallkővel díszített kanyargós ösvények vezetnek, amitől hangulata néhol valóban olyan, mintha egy dzsungelben sétálnál.

A park alkotójának eredeti terve az volt, hogy az akkor még Parrot Islandnek nevezett park egy az ember által a lehető legkevésbé szabályzott területet legyen, ahol szabadon repkednek a mindenféle érdekes madarak. Jungle Islandnek ma is fontos szereplői a madarak, de van itt sok más állat, például flamingo, pingvin, de láthatsz ligert is, az oroszlán és a tigris fura keverékét.

 

 

Korall kastély

Korall kastély miami Miami déli részén áll a Korall kastély, a város tán legérdekesebb építménye. A kastélyt a lett származású építész, Edward Leedskalnin építette, állítólag szerelmi bánatában. Élete javát erre szánta, 1923-tól 1951-es haláláig dolgozott az építményen, amellyel kapcsolatban sok kérdést nyitva hagyott az utókor számára.

A Korall kastély legalább akkora rejtélyt okoz az építészeknek, mint Stonehenge. Nem tudni, hogy volt képes Leedskalnin egymaga külső segítség nélkül megmunkálni és a helyére rakni több mint 1100 tonna korallkövet. A rejtélyesség miatt számos legenda él a köznyelvben, miszerint természetfeletti erők segítették munkájában. Ha a rejtélyt nem is fejtheted meg, a kastélyt bejárhatod. Ma múzeumként üzemel, ahol külön kiállítás áll az alkotó szerszámaiból.

 

Lincoln Road

miami sétálutca Akárcsak az Ocean Drive, a Washington Avenue vagy a Collins Avenue, a Lincol Road is a céltalanul mászkálni vágyók kedvelt tere. Azonban Miami minden más híres útjával/utcájával ellentétben a Lincoln óriási képessége, hogy ez szinte teljes hosszában sétálóutca.

A Lincoln Roadról az utazók legtöbbször, mint végtelen bolttengerről hallanak, pedig sok mást lehet itt csinálni a vásárláson túl. Ez a minden négyzetcentiméterében igényes és tiszta utca tele van jó étteremmel, kávézóval és művészeti galériával. Itt található továbbá a Colony Theatre, amely eredetileg a Paramount Pictures otthona volt, ma viszont a helyi művészek központja, de a Lincolnról letérve két perc sétára találod a Frank Gehry által tervezett New World Cnter koncerttermet is.

 

Little Havana

kis havanna miamiKis Havana az eszenciája mindannak, ami összeköti Miamit Kubával. Ez a 8,5 négyzetkilométeres negyed joggal viseli Kuba fővárosának nevét, mivel rengeteg dél-amerikai és kubai származású ember él itt. Utóbbiak többsége Fidel Castro hatalomszerzése után menekült az USA-ba, és mind ők, mind itt élő leszármazottaik erősen tartják a kubai hagyományokat.

Little Havana mindent megad, amit egy kultúrára fogékony utazó remélhet. Néhol már a színes utcakép is csodálatos, de vannak itt színházak, kávézók, latin bárok, táncklubbok, és sehol máshol az USA-ban nem kapsz olyan jó kubai szivart, mint itt.

 

Miami Beach

Miami Beach egy mesterséges szigetcsoportra épült üdülőváros Miami partjaitól 1-2,5 kilométerre. Az észak-dél irányba terpeszkedő közel nyolc kilométer hosszú keskeny sziget területének nagy részét a szállodák és a strandok fedik le, közigazgatásilag Miamitól független várost alkot. A passzív nyaralásra vágyó turisták számára ez az elsődleges célpont Floridában, de ha a finom homokos strandok és az óceán vize nem elégit ki, találsz itt aktív elfoglaltságot is, különösen a déli szegletében, South Beach-en.

Miami Beach a környék kulturális életének fontos központja, nem mellesleg népes számú LMBT- és zsidó közösségek otthona. Itt található az Art décó-negyed, egy holokauszt-emlékközpont, egy botanikus kert és több művészeti múzeum.

 

Miami Seaquarium

miami-seaquariumHa szereted a medencébe zárt, mutatványokra motivált vízi emlősök társaságát, a Miami Seaquarium tetszeni fog. Az USA legnagyobb tengeri akváriumparkjában betanított gyilkosbálnák, delfinek és fókák műsorait nézheted meg, de utóbbi kettővel akár együtt is úszkálhatsz némi felárért. Aktív programnak ott van még a trópusi halak medencéjébe szervezett merülés, és 16 év fölött kipróbálhatod magad fóka- és/vagy delfinidomárként is.

Minthogy egy floridai víziparkról van szó, láthatsz itt krokodilokat, trópusi madarakat és trópusi halakat is. Sőt, cápáknak, lamantinoknak, rájáknak és pingvineknek is van itt medencéjük.
  

South Beach

South Beach

Miami Beach legmozgalmasabb és legmenőbb városnegyede South Beach. Nevével ellentétben a negyed nem csak a széles fövényes óceánpartja miatt érdekes, de itt található szinte minden, amiről Miami Beach híres. Az óceánparttal párhuzamosan fut a város leghíresebb utcája, a számos építészeti látnivalóval bíró Ocean Drive, amely már az Art décó-negyed pereme, és szintén itt találod a Lincoln Roadot, a bevásárlóutcák Rolls-Royce-át.

Neves látnivalóin túl bárjai, kávézói és éttermei miatt South Beach a sokszínűségre, liberális légkörre, aktív éjszakai életre fogékony utazóknak különösen ajánlott.

 

Vizcaya Musem & Gardens

Vizcaya Musem & Gardens

James Deering sikeres üzletember és műgyűjtő egykori villája egy szelet Olaszország a Miami Avenue és a tenger közé szorítva. A 1914 és ’23 között épült villa ma múzeumként várja a látogatókat: megnézheted az épület stukkóit és festményeit, de az itt tartott kiállításokból Miami múltjáról, valamint a kertészetről is sokat megtudhatsz.

A villa kialakításához Veneto olasz régió építészetét vették mintaként, és sokat merítettek úgy általában az olasz reneszánszból. A kert is mediterrán stílusban lett kialakítva, és meg van szórva különféle szobrokkal. A növényzet javarészt helyi fajtákból áll, akárcsak az azt övező erdőség és mocsár.

 

Zoo Miami

Több mint háromezer állat otthona Miami állatkertje, a háromszáz hektáron elterülő Zoo Miami. Az állatkert vonzereje, hogy több óriási kifutója több módon bejárható: megnézheted a parkot a vízről kis csónakokban, gyalogosan a kanyargós ösvényeken, valamint egy magasvasút is végig kígyózik a kifutók fölött. Aki utóbbival járja be a parkot, inkább érezheti magát szafarin, mintsem állatkertben, és ez a fajta eredetiség a Zoo Miami egyik legnagyobb vonzereje.

Mint az USA egyetlen szubtrópusi területen található állatkertje, számos trópusi növényből, fából és orchideából komoly gyűjteménnyel találkozhatsz itt. A Zoo Miami nem mellesleg nagyon gyermekközpontú: van itt állatetető és -simogató, lehet tevegelni és van itt egy kisebb vízipark is.