Cape Canaveral látnivalói

Cape Canaveralről általában

Cape_canaveralAz amerikai űrkutatás egyik legfontosabb helyszíne a Cape Canaveral Air Force Station. Közvetlen a második világháború után, a hidegháború és az űrkutatás hajnalán ismerte meg a világ ennek a Titusville-hez közel, az óceánban terpeszkedő földnyelvnek a nevét. 1950-ben történt itt az első rakétaindítás, szűk nyolc évvel később pedig az első amerikai műholdat lőtték fel innen. A NASA 1958-as megalapítása alaposan felpörgette a történéseket errefelé, az USA légügyi és űrhajózási hivatala ugyanis tökéletes kilövési helyszínnek találta Cape Canaveral-t, aminek fő oka, hogy délnyugati irányban több ezer kilométeren át csak amerikai tulajdonú szigetek és a nyílt óceán található.

A szovjetekkel vívott űrverseny alatt Cape Canaveralhez kötődött minden fellövés. Innen startolt a teljes Apollo-program, így a 11 legénysége is, amelynek tagja volt Neil Armstron és Buzz Aldrin, az első két ember, akik a Holdra léptek. Az USA légierejének ezen bázisa közel hetven éve a rakétaindítások helyszíne, a mai napig innen lövik a műholdakat, és többek között a SpaceX is innen indul. Ha szerencséd van, a kilövőállástól nem túl messze élőben is megnézhetsz egy fellövést, de szétnézhetsz a Kennedy elnökről elnevezett látogatóközpontban is.

cape-canaveral-kiloves

 

Cape Canaveral látnivalói

 

– Kennedy Űrközpont: A kilövőállásoktól 4-5 kilométerre, egy természetvédelmi terület zöldjében bújuk meg az űrutazásra kíváncsi látogatók számára részben nyitott Kennedy Space Center. A látogatóközpontban többek közt megnézheted a Gemini 9A kapszuláját, az Apollo-14 parancsnoki űrkabinját vagy az Apollo-15 Holdat megjárt kabinját, de még az Atlantis űrsiklót is. A Rocket gardenben azt is testközelből nézheted, milyen elképesztő méretű rakétákkal juttatták ezeket a világűrbe, de a NASA teljes pályafutásának tárgyi emlékeit megtalálod itt. 

atlantis űrsikló

– Fellövések: Bár nincs benne rendszeresség, átlagosan 2-3 havonta történik egy fellövés Cape Canaveralről. Ha a látogatásod időpontját ehhez igazítanád, a kennedyspacecenter.comon jó előre tájékozódhatsz a várható kilövések dátumáról. A menetrendet itt éred el.

Térkép

Szállás Cape Canaveralnél? Itt foglalhatsz:
Booking.com