Miami tömegközlekedése

 

Alapinfók/EASY Card

miami-easy-cardMiami jól fejlett tömegközlekedési hálózattal bír, melynek része egy két vonalból álló metró (Metrorail), egy belvárosban működő magasvasút (Metromover) és egy minden területre kiterjedő buszhálózat (Metrobus). Ott van továbbá a Tri-Rail, egy vasútvonal, amely az északra lévő városokkal köti össze Miamit.

A város tömegközlekedési eszközeit az úgynevezett EASY Carddal vagy EASY Tickettel tudod használni. Előbbi egy bankkártyához hasonló kemény kártya, míg utóbbi papíralapú. Mindkettőt az állomásokon lévő automatikából tudod kiváltani, illetve feltölteni. A metró és a vonat esetén ezeket az állomásokon tudod lehúzni fizetés gyanánt, míg buszozáskor magán a járművön.

Közlekedési árak: Alapesetben mind a két kártyatípussal 2,25 dollár egy utazás, ha úgy tetszik: vonaljegy. A Cardodra töltött összegből lehetőséged van egynapos, hétnapos, valamint egy hónapos bérleteket (Passok) venni, melyekkel felére csökkenthető egy-egy utazás alapdíja. Erről bővebben itt, míg a kártyaleolvasókról és azok használatáról itt találsz szemléletes videókat.

 

Metrorail

 

miami-metrozasA hivatalos megnevezése ugyan Metrorail, de a helyiek sokszor metrónak hívják ezt a két vonalból álló hálózatot. Az összesen 23 megállóból álló Metrorail a város frekventáltabb területeit fedi le, jó részén az utca szintje fölött megy.

Két vonala, a narancs és a zöld vonal pályája nagy részén ugyanott jár. A zöld Miami északi városnegyedeit kötik össze a város déli negyedeivel. A narancs vonal ugyanúgy a déli Dadelandig jár és átmegy a városközponton, de másik végállomása ennek a nemzetközi repülőtérnél van.

Üzemel: Hajnal öt órától éjfélig a hét hét napján.

Ára: 2,25 dollár/menet. Pass-szal 1,10 dollár.

Használta: A metróállomásra érve beléptetőkapukat találsz. Ezeken a kártyádat használva tudsz átmenni.

Parkolás: Minden állomáson találsz autóparkolót, ahol napi 4,5 dollárért hagyhatod ott az autódat/bérautódat.

A Metrorail térképe

miami-metroterkepe

 

Metromover

 

Miami belvárosában, a Downtownban és Brickellben jár ez a kisvagonos magasvasút. A Metromover egy teljesen ingyenes közlekedési eszköz, három vonala van, melyek megállói több ponton csatlakoznak a Metrorail és a buszhálózat megállóihoz.

A Metromover egy sofőr nélküli, teljesen automata eszköz, amivel többek közt az American Airlines Arena-t, Bayside Marketplace-t, Miami Dade College-ot, valamint a James L. Knight Centert is könnyen eléred. Mivel ingyenes és frekventált helyeken közlekedik, ne csodálkozz, hogy csúcsidőben nagyon zsúfolt.

Térkép a Metromover vonalaihoz.

miami-metromover


 

Metrobus

 
A neve ne tévesszen meg, ez egy közönséges busz. A Metrous-hálózat tökéletesen lefedi a várost a nyugati külvárosaitól az óceáni szigetekig, nehéz olyan sarkot találni, ahonnan ne jutnál el így bárhova Miamin belül. Több buszjárat is a nap 24 órájában üzemel, de ha lecsekkolnád a menetrendet indulás előtt, az itt teheted meg.

Ára: 2,25 dollár/menet, Pass-szal 1,10 dollár. A buszon tudod lehúzni az EASY Cardot.

Használata: A leszállási szándékot az ablakok fölött lógó madzagok meghúzásával kell jelezni.

Nagy felbontású térképet itt találsz.

miami-buszozas

 

Tri-Rail

 
miami-florida-vonatEgy észak-déli irányú vasútvonal, mely a Miami nemzetközi repülőtérről indulva, az óceánnal párhuzamosan halad északra, 110 kilométer hosszan, egészen West Palm Beach-ig. Ideális választásnak tűnhet, ha nem béreltél autót, és valamely északibb városban van szállásfoglalásod, de ne feledd, a Tri-Rail mélyen a szárazföldön halad, messze a turisták által frekventált parti városrészektől.

Használata: EASY Carddal (az EASY Ticket ide nem jó), akárcsak a Metrorailen vagy a Metrobus-on. Fel-, majd leszálláskor kell csippantani a kártyát az erre felszerelt automatáknál, amiket a peronokon találsz.

Árak: 2,5 és 7 dollár között mozog az egyirányú jegy ára, és 5 és 11,5 dollár között a retúré távolságtól függően.

Nagy felbontású térképet itt találsz.