Érdekességek Miamiról

 

Tudtad-e Miamiról, hogy…

 

… Amerika nagyvárosai közül ez az egyetlen, amelyiket egy nő alapította? Julia Tuttle üzletasszony 1896-ban jegyeztette be az akkor még pusztán háromszáz lakosú települést, amiért Mother Miami néven is szokás rá hivatkozni.

MIami art deco épületek

… a világon Miamiban található a legtöbb Art déco épület? Ennek fő oka, hogy a stílus legaktívabb évei (1910-1940) egybeestek a város növekedésének éveivel. Ennek nyomát sok helyen megtalálod Miamiban, különösen a South Beach-en található Art décó-negyedben.

… itt találták fel a naptejet? Legalábbis a ma használt naptejeket egy Miami Beach-i gyógyszerésznék, Benjamin Greennek köszönhetjük.

… Áll Miamiban egy korallkőből készült kastély, mely egyetlen ember keze munkája? A Korall kastélyt Edward Leedskalnin építette közel harminc éven át, állítólag szerelmi bánatában. Majd’ hetven évvel halála után még mindig rejtély, hogyan volt képes egymaga felépíteni ezt az 1100 tonnás épületkomplexumot.

…  parkokban nagyon-nagyon gazdag? A városnak több, mint 800 parkja van, és két nemzeti park is határolja: a Biscayne és az Everglades.

… lakosságának közel hetven százaléka hispán, és nagyjából ennyi százalékának a spanyol az első számú beszélt nyelve? A folyót ma Miami Rivernek hívják.

miami folyó

… nevét a várost átszelő Miami folyóról kapta, amit eredetileg Mayaiminak hívtak egy helyi indiántörzs után? A folyót ma Miami Rivernek hívják.

… történelme során egyetlen alkalommal havazott a városban? 1977. január 20-án.

  

Tudtad-e Floridáról, hogy…

 

… az USA államai közül Floridának van a leghosszabb tengerpartja? 2170 kilométerével, valamint ez az egyetlen állam, ami mind a Mexikói-öböllel, mind az Atlanti-óceánnal határos.

key west tengerpart

… nevét a spanyol felfedező, Juan Ponce de León adta? León La Floridának, azaz a virágosnak nevezte.

… a floridai Everglades az egyetlen hely a világon, ahol együtt él aligátor és krokodil? Előbbiből az USA egész délkeleti részén honos Mississipi aligátorral találkozhatsz.

… a floridai Key Westen van az Egyesült Államokban a legmelegebb? Az éves átlaghőmérséklet 25 Celsius fok.

… az USA narancstermésének több, mint hatvan százaléka Flordiában terem?

 … Florida az Egyesült Államok leglaposabb állama? Az átlagos magassága csupán harminc méter. Legmagasabb természetes pontja a mindössze 105 méter magas Britton Hill, ami alacsonyabb, mint az USA tizenhat államának legalacsonyabb pontja.

miami golfpálya

 … az Egyesült Államokban itt van a legtöbb golfpálya? Több, mint ezer pályájával Florida valóságos golfmennyország.