Egyél jókat Miamiban

kaja logoMint sok más területen Floridában, a gasztronómiában is erős a kubai és a karibi hatás. Előbbi leginkább a rengeteg Castro-menekültnek köszönhető, akik az elmúlt évtizedekben nagy hatással voltak a helyi kajakultúrára. Ott vannak még az első osztályú citrusfélékből készült desszertek, meg egy extremitás, az aligátorhús.

6 kaja, amit kóstolj meg Miamiban

 
Key Lime Pie

lime piteFlorida hivatalos pitéje ez az édes-kesernyés desszert. A tésztájára tojássárgájából, cukrozott sűrített tejből és limeléből készülő krémet tesznek, majd a tetejére nyomott habcsókkal tálalják.

Florida Keys-ről származik, akárcsak a lime angol neve (key lime), így nevében kétszeresen is kötődik az állam déli szigeteihez.

 

Kubai szendvics

kubai szendvicsA hatvanas években jött kubai menekültek nem csak a kultúrára vagy építészetre gyakoroltak erős hatást Floridában, de a gasztronómiára is. A hatás egyik jelképe lehetne az államban rendkívül népszerű szendvicsfajta, amit egyszerűen csak kubai szendvicsnek hívnak.

Jellemzően sonkával, pirított sertéshússal, svájci sajttal, savanyúsággal és mustárral készül, de van szalámis változata is. Mindezt kubai kenyérbe tömik, ami a francia baguette-hez hasonló hosszúkás kifliféle.

 

Aligátor-falatkák

aligátor húsAz USA déli államaiban komoly hagyományai vannak az aligátorfogyasztásnak. Louisiana, Texas és Dél-Karolina mellett Floridában is régóta eszik a húsát, igaz, ma már csak szigorúan erre fenntartott farmokról származó aligátor vágható le fogyasztási célból.

Sok étteremben találkozhatsz vele az étlapon, sokféle elkészítési módja van, de gyakori, hogy apró, kirántott falatkaként kínálják. Ezeket csak gator bites néven keresd.


Kőrák

floridai-korakA tenger gyümölcseiből egész Floridában óriási a kínálat. A halas tacók, mindenféle halas szendvicsek, hatalmas languszták mellett azonban tipikus helyi kajának számít a floridai kőrák.

Az Atlanti óceán nagy részén honos úszó tarisznyarák helyi alfaja fekete végű nagy karmairól híres, valamint arról, hogy rengeteg húst rejt a páncélja. Októbertől májusig óriási a kínálat belőle, citrommal és vajjal kínálják.

 

Kagylófánk

kagylófánkA közeli Bahamákról meghonosult étel a conch fritters, azaz a kagylófánk.

Alapja az apróra vágott tengeri kagyló, ezt keverik zöldségekkel, általában különféle paprikákkal, hagymával és zellerrel. Ezt a masszát aztán kis golyókká gyúrják, majd mint egy fasírtot, olajban kisütik. Mártással kínálják, olykor saláta kíséretében.

 

Kumkvat lekvár

kumkvat lekvárFlorida a világ legnagyobb kumkvat termesztője, így ha valahol, hát itt sokféleképpen megkóstolhatod a mandarin közeli rokonát. A kumkvat magas C vitamin tartalmáról ismert, és úgy tartják róla, fogyasztása jókedvet okoz – bár a tudomány eddig csak előbbit igazolta.

Süteményekben, fagylaltokban is találkozhatsz vele, de ha hazavinnéd magaddal ezt az ízt, vegyél kumkvat lekvárt, annak itt nagy hagyománya van.