Vízum vagy ESTA?

útlevél ikonVízum és ESTA – e kettő valamelyike nélkül magyar állampolgárként nem lépheted át az Egyesült Államok határát. Bármelyikkel is utazz, az engedélyt már utazásod előtt be kell szerezned. Ezen a lapon ehhez a folyamathoz találsz segítséget.

 

ESTA

estaMagyarként 2008 novembere óta lényegesen könnyebb belépni az Egyesült Államokba, mint korábban. A vízummenteségi programnak hála magán vagy üzleti céllal, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra elég igényelni az ESTA-t (Electronic System for Travel Authorization). Turistaként vagy rokonlátogatáshoz ez a legegyszerűbb megoldás.

Az ESTA igényléséhez egy érvényes, biometrikus útlevélre (bordó színű, 2008. januárja óta ilyet állít ki a magyar hatóság) lesz szükséged. Az igénylés egyszerű, és kizárólag interneten végezhető: az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium weboldalán, ezen a linken. Mielőtt belekezdesz, az itt talált kritériumok szerint ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e az igénylésre. A beszerzés teljes költsége 14 dollár, ezt csak bankkártyán tudod fizetni.

Az elfogadott igénylés után két évig lesz érvényes az ESTA-d, amely időtartam alatt több ki- és belépésre jogosult vagy vele.

 

Vízum

Az amerikai vízumok két nagy csoportra oszthatók. A nem bevándorló típusú vízumok munkavállalásra, tanulásra vagy más okból szükséges rövid- vagy középtávú tartózkodásra jogosítanak fel, míg a bevándorló típusú vízumok állandó tartózkodásra.

amerikai vízum
 


 

Nem bevándorló vízumtípusok

Az utazás céljától függően többféle nem bevándorló vízumfajtából válogathatsz. A kérvényezésük folyamatában közös elem, hogy mindegyikhez az úgynevezett D-160-as űrlap kitöltése az első lépés. Az űrlapról bővebben itt olvashatsz. A vízumtípusok díját az alábbi táblázatban találod, részletes leírásokat pedig a hivatkozásokra kattintva érsz el.

 

Az Egyesült Államokba való utazás célja Vízum típusa Díja
Diákok – felsőoktatási és nyelvi képzések hallgatói F-1 $160
Diákok családtagjai – F-1 vízummal rendelkező személyek családtagjai F-2 $160
Ideiglenes munkavállalók – mezőgazdasági idénymunkások H-2A $190
Ideiglenes munkavállalók – nem mezőgazdasági területen H-2B $190
Turizmus, üdülés, kedvtelés céljából utazó személyek B-2 $160
Amatőr és profi (csak pénzdíjas versenyeken induló) sportolók B-1 $160
Sportolók, művészek, előadóművészek P $160
Üzleti látogatók B-1 $160
Diplomaták és külföldi kormányhivatalnokok A $160
Háztartási alkalmazottak vagy dadák D-1 $160
Csereprogramok résztvevői J $160
Csereprogramok résztvevői – au pair dolgozók J-1 $160
Vőlegény/menyasszony K-1 $240
Információs média-képviselő (médiamunkások, újságírók) I $160
Cégen belül áthelyezett személyek L $160
Orvosi kezelésre utazó személy, ilyen személy látogatója B-2 $160
Orvosok J-1, H-1B $160, $190
Egyházi dolgozók R $190
Nem foglalkoztatási célú képzésben részt vevő személyek H-3 $190
Emberkereskedelem áldozatai T-1 $160

 

 

Bevándorló vízumtípusok

Vízumkategóriák Ki jogosult igényelni?
Közvetlen hozzátartozók 1. Amerikai állampolgár külföldi házastársa és kiskorú gyermeke2. Amerikai állampolgár menyasszonya/vőlegénye3. Amerikai állampolgár szülője
Rokoni kapcsolat alapján bevándorlók 1. Amerikai állampolgárok nem házas nagykorú gyermekei és azok kiskorú gyermekei.2. Törvényesen bebocsátott amerikai lakosok házastársai, kiskorú gyermekei, és nem házas nagykorú gyermekei.3. Amerikai állampolgárok házas gyermekei és azok kiskorú gyermekei.4. Amerikai állampolgárok testvérei és azok kiskorú gyermekei, feltéve, hogy az amerikai állampolgár 21 éves vagy annál idősebb.
Munkavállalás alapján bevándorlók 1. Kiemelkedő képességű dolgozók.2. Különböző hivatások képviselői.3. Szakemberek, szakmunkások és szakképzetlen dolgozók.4. Speciális bevándorlók. 5. Befektetők.
Diversity bevándorlók Vízumlottó nyertes