Határátlépés Amerikában

határellenőrzés ikonMiután landoltál egy amerikai reptéren, a határátlépés lesz az első teendőd. Ahhoz, hogy beléphess az Egyesült Államok területére, át kell esned egy szigorúnak mondható határátlépésen. Itt szedtünk össze mindent, amit tudnod kell, hogy ne érjen meglepetés, amikor a határőr elé állsz.

 

A repülőn kezdődik

amerikai vámáru nyilatkozatA határátlépéshez szükséges papírok egyike a vámáru nyilatkozat (Customs Declaration), amit már az USA-ba tartó repülő fedélzetén kézhez kapsz a légiutaskísérőktől. Célszerű már a repülőn kitöltened, a határátlépés alatt ugyanis le kell adnod a vámtisztnek/határőrnek.

A papírt családonként, illetve személyenként adják; alapvető adatok szerepelnek rajta, mint útlevélszám, származási ország, születési hely és dátum, valamint fel kell rajta tüntetned, mit viszel magaddal az országba.

Ide kattintva nagy méretben is megnézheted, hogyan néz ki egy ilyen papír.

 

A határátlépés

Sok rémtörténet kering az amerikai határátlépésről, melyek ugyan nem teljesen alaptalanok, de a legtöbbje túlszínezett. Tény, hogy időnként minden konkrét indok nélkül fordítanak vissza utazókat a határon, de ez nem jellemző: a belépést jellemzően olyanoktól tagadják meg, akiket kevés szál köt hazájához (munkanélküli, nincs saját ingatlana, nem házas), és erős a gyanú, hogy illegálisan letelepedne az Államokban. Magyarokat nagyon ritkán fordítanak vissza, ha a beutazáshoz szükséges papírjaid (ESTA vagy vízum) rendben vannak, nincs semmit terrorizmusra utaló elem a múltadban, és nem viselkedsz furcsán az ügyintéző előtt, valószínű simán beengednek.

Minden, amit a belépéshez szükséges papírokról, azaz a vízumokról és az ESTA-ról tudnod kell itt találod.

határátlépés miami

Kérdések

Jellemzően négy kérdést tesz fel minden esetben a határőr belépéskor:

  • Mennyi ideig maradsz? A vízumodban vagy az ESTA-ban megjelölt maximális tartózkodási időnél nem mondj többet. (Mellesleg a tartózkodási határidőt tényleg vedd komolyan. A túltartózkodás következménye sokéves kitiltás lehet.)
  • Milyen céllal jöttél? Bár a vízumból vagy ESTA-ból értetődő, úgy is megkérdezik majd. Nem kell túlgondolni, egy üzleti, rokonlátogatási, tanulmányi vagy nyaralási céllal megteszi válasznak.
  • Hova/kihez mész? Rokonhoz, baráthoz; hotelbe, körutazásra.
  • Mennyi készpénz van nálad? Ezt nem minden esetben teszik fel.

Nem szükséges kerek angol mondatokban válaszolnod, egy tőmondatot célszerű összerakni mindegyik kérdéshez.


 

Ujjlenyomat, fotó, pecsét

Miután a határőr rendben találta a papírjaidat, megtörtént a rövid kérdezz-felelek, következik a biometrikus adatfelvétel, a határátlépés utolsó eleme. Először egy elektronikus rögzítőeszközzel mind a tíz ujjad mintázatát rögzítik, majd készítenek rólad egy fotót. Ezután kerül be a pecsét az útleveledbe, valamint a pecséttel együtt a tartózkodási határidő. Ezt feltétlen nézd meg utána, mert előfordulhat, hogy nem a maximális tartózkodási napot adta meg neked a határőr.

ujjlennyomat amrikai határ

 

Vámszabályok

Amikor a bőröndödet pakolod, tartsd fejben, hogy élelmiszert, növényi vagy állati terméket nem vihetsz az államokba, kivéve a fémdobozos konzerveket, poros instant ételeket. Az Egyesült Államokba vámmentesen egy liter égetett szesz, 200 szál cigaretta vagy 50 darab szivar; legfeljebb száz dollár értékű ajándéktárgy is bevihető, de kizárólag 21 éves kor felett.